Union ging de grens over. Sportief en gezellig met de draisine

09 oktober 2023


Omstreeks 1817 experimenteerde uitvinder Karl Drais met diverse soorten tweewielers. Naar hem is uiteindelijk de draisine genoemd. Eigenlijk was zijn creatie van destijds meer een loopfiets dan een trapfiets. Tot zover de geschiedenis.

Op initiatief van Unionleden Bernadette de Graaf en Heinz Maahs maakten 10 sportievelingen op zaterdag 7 oktober een rit met de Grensland-Draisine van Kranenburg naar Kleef en terug. De rit over het oude spoortraject startte om 9 uur, iedereen verscheen zichtbaar fit aan de start.
Door elkaar af te lossen is de trip goed te doen, hoewel er op de schijnbaar vlakke route minieme hoogteverschillen zijn. Niemand van de deelnemers werd betrapt op onregelmatigheden, zoals het ongemerkt stilhouden van de benen om zelf niet moe te worden.

Rond half 11 arriveerden we in de Zwanenstad Kleef, waar inmiddels Nederlands de voertaal lijkt te zijn. Om het calorieënniveau op peil te houden deden we ons bij de bekende Konditorei Wanders te goed aan Kaffee & Kuchen. De basis voor de rest van de dag was gelegd.

Om half 12 werden we welkom geheten door stadsgids Norbert Schmitz, die ons met allerlei wetenswaardigheden over Kleef en de historische banden met Nederland bijpraatte. De interessante wandeling door het centrum eindigde bij de markante Zwanenburcht, ooit een gevangenis, dus daar bleven we niet lang.
Omdat zo’n wandeling hongerig maakt streken we om half 1 neer op het zonovergoten terras van Café Solo voor een lekkere lunch en een vloeibare versnapering, al dan niet alcoholisch. Het was zó gezellig dat sommigen moeite hadden om weg te gaan. Maar ja, we moesten ook nog terug.
Om 3 uur vertrok onze draisinewagon naar Kranenburg waar we, voldaan en een geweldige ervaring rijker, om half 5 aankwamen.

(We waren: Bernadette, Charles, Connie, Heinz, Ineke, Jerry, John, Mariëtte, Marij en Rob)

       

Nieuwscategorieën